YILBAŞI ÇİÇEĞİ ''KOKİNA''NIN BAKIMI NASIL YAPILIR? - birazgamzeden

28 Aralık 2018 Cuma

YILBAŞI ÇİÇEĞİ ''KOKİNA''NIN BAKIMI NASIL YAPILIR?




   Kokina çiçeği olarak bilinen yılbaşı çiçeği yeni yıl ruhunu en iyi yansıtan çiçeklerden biridir. Peki bu kokina çiçekleri nedir ve nasıl bakılır? Nerede yetişir? Efsanesi var mıdır? Kokina hakkında merak ettiklerinizin hepsini bu yazımda sizlerle paylaşmak istiyorum. 

   Yılbaşında kokina çiçeği almayı sevenlerdenim ben de.. Ama ilk defa bu yıl çok yakın bir arkadaşımız tarafından hediye geldi. Hem de kendi evime. Bunun duygusu çok farklıymış. 2019 yılına girerken bu kokinalar benim için daha da değerli ve özel oldu. Evimin en güzel köşesinde yerlerini aldılar bile.. Hep birlikte 2019'u bekliyoruz.

Kokina Nedir?

   Kokina çiçeği Kuşkonmazgiller familyasına ait çok yıllık bir süs bitkisidir. Kokina, Yunanca'da kırmızı anlamına gelen bir kelimedir. Bazı insanlar tarafından Yılbaşı Çiçeği olarak anılan bu çiçeğin  kırmızı meyveleri olduğu için kokina ismini aldığı bilinmekte. Hem Türkçe hem de İngilizce birçok ismi olan Kokina'nın diğer bir adı 'Tavşanmemesi'. İngilizcede ise Butcher's Broom ve Ruscus Aculeatus olarak biliniyor. 

  Kokina aslında 'tek' bir çiçek değil. Meyvesi farklı, dalları farklı bitkilerden oluşuyor. Üstelik yapımı da epey zahmetli. Yeni yılın gözdesi haline gelmiş bu çiçek,yeşil kokina yaprakları arasına silcan isimli kırmızı meyvelerin ip ile bağlanmasıyla oluşuyor. 

       

Kokina Nerelerde Yetişir?
  
   Kokinaların anavatanı Avrupa olsa da zamanla ülkemize kadar gelmiştir. Ağustos ayından Aralık ayı sonuna kadar Kıyı Karadeniz ve Akdeniz bölgelerinde toplanmaya hazır hale gelmektedir. Küçük çalılar halinde yetişen kokina çiçeğinin boyu 1 metreyi geçmez. Kış soğukluğuna oldukça dayanıklıdır. Kokina çiçeğine ormanlık bölgelerde yürüyüş yaparken bile rastlayabilirsiniz. 

Kokina Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır? 

   Ormanda yetişen kokina çiçeği güneşi çok sevmez, gölge ve serin mekanları sever. Yıl sonunda yüzünü gösteren kokinalar uzun süre sizinle yola devam eder ve kolay kolay bozulmazlar. Efsanesi gereği bir sonraki yılbaşına kadar kokinalarını korumak isteyenler için işte bakımı.. 

  Canlı bir bitki olduğu için zaman zaman tabi ki bakım gerektirecektir. Su ihtiyacını karşılamak için kök kısmından haftada iki defa su verebilirsiniz. Ancak kokinalar suyu çok sevmediklerinden fazla su verdiğiniz takdirde çürüyebilirler. Kırmızı meyvelerini çok sık olmamak şartıyla sularsanız yeterli olacaktır. Uzun süre yaşaması için ılıman bir ortamda bakımını sağlarsanız kokinanız sizinle bir sonraki yılbaşını görebilir. 

Kokina Çiçeği Efsanesi Nedir?

   Genellikle İstanbul'da Roman aileleri tarafından Ekim ayında yapılmaya başlanan Kokinalar yılbaşına 20 gün kala satılır. Kokinalar kimisinin yılbaşı masasını süsler, kimisi de yılbaşı günü ufak pamukları dikenlerine batırarak kar yağmış görüntüsü verir çiçeğe... 

   Yeşil yapraklarının tüm dikenlerine rağmen kokinayı alan herkes yeni yıl için dileklerini bu çiçekle birlikte diler. Kokinaların şans ve uğur getirdiğine inanılıyor. Ayrıca bir efsaneye göre kokinalarınız bir yıl boyunca solmadan,sararmadan ve yapraklarını dökmeden durursa ev sahibi oluyorsunuz:) 

   Denemekten zarar çıkmaz, milli piyango çıkma ihtimaline göre şansımız daha yüksek. Aman diyim bu yeni yılı kokinasız geçirmeyin :))

Sevgiler,
Gamze


















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder