Tarihi konakların bulunduğu Orta Mahalle nerede bulunuyor? Orta Mahalle’de nereler gezilmeli? Tarihi Orta Mahalle Konakları’na nasıl gidilir? Gitmeden önce benim gibi sizin de aklınızda bu tarzda sorular oluyor ve cevaplarını arıyorsanız aşağıdaki yazıma buyrun derim : )
Burası Trabzon’un Akçaabat ilçesine bağlı Osmanlı döneminden kalma küçük bir mahalle. Tamamını yürüyerek gezebilirsiniz. Birçok tarihi konağı bünyesinde barındıran ve Doğu Karadeniz’in Safranbolu’su olarak adlandırılan Orta Mahalle’yi Trabzon için yaptığınız plana mutlaka dahil etmelisiniz.Aslında burayı programınızda kısa bir mola vereceğiniz durak olarak da değerlendirebilirsiniz. Bu sayede tarihte biraz geçmişe gitmiş ve aynı zamanda güzel bir manzara eşliğinde kahvenizi içmiş olursunuz. Buralara kadar gelmişken Akçaabat ilçesine bağlı şu meşhur Karadeniz salıncaklarından da görebileceğiniz Hıdırnebi Yaylası’na da uğramadan gitmeyin derim. Hıdırnebi Yaylası’na ait detaylı yazı için buraya tıklayabilirsiniz. Birbirine oldukça yakın olan Orta Mahalle ve Hıdırnebi Yaylası’nı aynı rota içerisinde gezmeniz oldukça mümkün.
Trabzon-Giresun sahil yolunda özel aracınızla giderken Akçaabat yönünde Haçkalı Baba Devlet Hastanesi’ni sağınızda gördükten sonra yaklaşık 10 dk sonra sol tarafa doğru dönmeniz gerekiyor. Buradan itibaren tabelaları devam ederek Trabzon merkezden 17 km ve ortalama 23 dk’da Orta Mahalle’ye varabiliyorsunuz. Ulaşımı oldukça rahat.
Fotoğraf çekmeyi ve çekilmeyi seviyorsanız burası tam size göre bir yer. Arnavut kaldırımı sokakları Osmanlı döneminden kalma konaklarla harika bir uyum içerisinde bulunuyor. Tarih kokan evler ve konaklar 1988 yılında kentsel sit alanı ilan edildikten sonra günümüze kadar gelmiş. Bazı konaklar çok iyi derecede korunmuş ve bunu görmek insanı mutlu ediyor. Çok sayıda yerli ve yabancı turist 120 tarihi ev ve 8 konağın bulunduğu Orta Mahalle’yi ziyaret etmek için Karadeniz’e geliyor.
Biz sonbahar mevsiminde gittiğimiz için duvarlardaki güzelim renkteki sarmaşıklarla giriş yapıyoruz Orta Mahalle’ye. Ardından hemen girişte Timurcuoğlu Konağı’nı görüyoruz. Bu konak müze ve cafe olarak işletiliyor. Konağın içini ücretsiz gezebiliyorsunuz. Konakların arasında bulunan dar ve dik bir yokuştan yukarı doğru tırmanmaya başlıyoruz. Arkamızı döndüğümüzde ise müthiş bir manzara ile karşılaşıyoruz. İşte tam bu anda tüm Karadeniz ayaklarınızın altında. Gezerken sağlı sollu gördüğünüz pek çok konak ve ev ise Osmanlı döneminden kalan mahalle kültürü birden içinize işliyor.
Bir anlığına “acaba burada kimler yaşadı, kimler kimler bu konakların kapısını çaldı? “diye düşünmeden edemiyorsunuz. Konakların çoğunluğu cafe, restoran veya otel olarak hizmet vermekte. Gökyüzü ve deniz manzaralı bu konakların veya tarihi evlerin cafelerinde kahve içmenizi şiddetle tavsiye ediyoruz. Yerli ve yabancı turistler için ise burası hem konaklamak hem de şehre tepeden bakmak adına ayrıca yöresel lezzetleri de tadabileceği iyi bir adres olabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder